МАЙСТЕР-КЛАС “СУЧАСНІ НАУКОВІ ПІДХОДИ ДО ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМ ДІЛОВОГО МОВЛЕННЯ”

02 листопада 2023 року в Мелітопольському державному педагогічному університеті імені Богдана Хмельницького розпочала роботу І Міжнародна виставка «Рефлексивно-конструктивні новації забезпечення якості вищої освіти», присвячена 100-річчю університету, під час якої доцентом кафедри української мови В.М. Пачевою було проведено онлайн майстер-клас “Сучасні наукові підходи до вирішення проблем ділового мовлення”. 

Захід присвячено фемінітивній проблематиці в українській мові. Доповідачка зазначила, що ми спостерігаємо активне обговорення користувачами соціальних мереж упровадження фемінітивів у мовлення, а з іншого боку фіксуємо безпосереднє вживання фемінітивів філологами і пересічними носіями мови. Певна неусталеність у творенні новітніх фемінітивів спричинила появу ненормативних фемінітивних лексем, а також заперечення цього цілком природного процесу багатьма мовцями.

Тому було проаналізовано правила творення фемінітивів, найбільш сучасні наукові праці з цієї проблеми, різні позиції науковців щодо вживання фемінітивів у мові. Особливу увагу приділено функціонуванню фемінітивів в офіційно-діловому мовленні. З’ясовано, як правильно послуговуватися фемінітивами, щоб не нехтувати лексичними, стилістичними нормами, мовними традиціями

 

Previous Article
Next Article