Дні науки на філологічному факультеті

19 травня 2023 року на філологічному факультеті підбивали  підсумки наукової роботи за 2022-2023 навчальний рік. 

Напередодні 100-річного ювілею Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького відбулася важлива подія в житті філологічного факультету – VIІ Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні проблеми функціонування мови і літератури в сучасному полікультурному суспільстві» (12–13 травня 2023 р.). Її було організовано й проведено колективом факультету разом із іншими вищими освітніми закладами України та закордону в непростих умовах воєнного стану.

Програма конференції охоплювала більше 120 доповідей учасників з різних країн, які працювали на платформі ZOOM, де виголосили доповіді з сучасних, актуальних проблем, поділилися досвідом філологічних і культурологічних досліджень на секційних засіданнях, взяли участь у роботі круглого столу в межах реалізації проєкту Програми Європейського Союзу Еразмус+ напряму Жана Монне “Strengthening the EU common values through the policy of multilingualism in the education and training of future teachers” та майстер-класів «Сучасні наукові підходи до вирішення проблем ділового мовлення», «Застосування лінгвокраїнознавчих засобів навчання для формування англомовної комунікативної компетентності учнів і студентів», «Цифрові інструменти на заняттях із практики перекладу».

Одним із найважливіших засобів підвищення якості підготовки спеціалістів у вищій школі є науково-дослідна робота студентів Тому на філологічному факультеті значна увага приділяється залученню найбільш здібних і талановитих студентів до діяльності наукових гуртків. На факультеті діють чотири гуртки: науковий гурток «THE YOUNG SCIENTISTS CLUB» (керівник: канд. філологічних наук, доцент Калужська Л.О.,  кафедра германської філології), науково-методичний гурток «Лінгвістичні студії» (керівник: канд. педагогічних наук, доцент Баранцова І.О., кафедра методики викладання германських мов), науковий гурток «Дивослово» (керівник: канд. філологічних наук, доцент Сіроштан Т.В., кафедра української мови), науковий гурток «Магія слова» (керівник: канд. філологічних наук, доцент Гапєєва І.М., кафедра української мови). На засіданнях гуртків його члени спільно працюють над наукової тематикою, обговорюють доповіді та беруть активну участь у дискусіях з тих чи інших питань, обмінюються досвідом.

 Разом із викладачами кафедр студенти виступають із доповідями на форумах, Всеукраїнських та Міжнародних конференціях. Так,  27.04.2023 року на філологічному факультеті Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького в режимі онлайн було організовано та проведено ІV факультетський студентський науково-практичний форум «Сучасна філологія: наукові проблеми та їх дослідження». 

Також члени гуртків беруть активну участь у різноманітних олімпіадах і конкурсах. У Міжнародному конкурсі з української мови імені Петра Яцика студентка другого курсу (спеціальність 014.01 Середня освіта. Українська мова і література) Шестобуз Єлизавета Олександрівна посіла І місце у фіналі серед студентів закладів вищої освіти.

  

Previous Article
Next Article