Святковий захід з нагоди Міжнародного дня рідної мови на філологічному факультеті

21 лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Свято було започатковано у листопаді 1999 року на тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» – звучало у заголовку документа. Міжнародне свято рідної мови мало послугувати захисту мови як культурної спадщини кожної окремої національності, кожної народності на нашій планеті.

З нагоди свята представниками студентської ради філологічного факультету Голуб Оленою, Кравченко Катериною, Масюковою Єлизаветою та Смоляковою Валерією було проведено захід «Відчуй смак рідної мови» до Міжнародного дня рідної мови. 

З вітальним словом до учасників святкування звернулася декан філологічного факультету доцент Сіроштан Тетяна Василівна. Вона наголосила на тому, що збереження, вивчення та розвиток культури неможливі без вивчення мовного коду нації, ролі мови як форми самовираження культури та засобу її формування.

 Усі запрошені мали змогу ознайомитися з історією виникнення свята та обговорили його актуальність і важливість у світлі сучасних українських реалій. Під час заходу було презентовано інформацію про діалекти та говори на території України, цікаві факти про мови світу та окремо про українську мову.

Наприкінці присутні висловили свої думки щодо важливості  української мови та поділилися загальними враженням від зустрічі.

На завершення заходу завідувач кафедри української мови доцент Митяй Зоя Олегівна акцентувала увагу на необхідності захисту мови як культурної спадщини кожної національності  та побажала берегти і цінувати рідну мову та рідне слово.

Мова – запорука існування народу, нації. І ми повинні твердо усвідомлювати, що наш святий обов’язок – оберігати, шанувати, плекати рідне слово. Тож побажаємо всім українцям, що свято бережуть українське слово – щастя, натхнення, добра, миру, світлого майбутнього, живіть повноцінним життям, досягайте вершин, адже у ваших руках доля нашої країни. Любіть, шануйте і бережіть рідну мову – вона наш генетичний код.

 

Previous Article
Next Article